top of page
Forfatterens bildeAndrea Bakke Dalseth

Hundens instinkter

Hunden var det første dyret som menneskene domestiserte, og dette skjedde før jordbruksrevolusjonen (Harari, 2018, s.57). Forskere er usikre på nøyaktig hvilken tidsperiode dette skjedde, men det finnes bevis på domestiserte hunder som levde med mennesker for 15.000 år siden. Bevisst avl på individer som hadde ønskede egenskaper gjorde det enklere for menneskene å overleve, da hundene ble brukt som nyttige verktøy under jakt, kamp og vokting av områder. Gjennom generasjoner har menneske og hund utviklet seg til å forstå hverandre bedre enn menneske og noe annet dyr (Hare & Woods, 2013).


Lagotto Ramagnolo som løper i gresset i en skog.
Foto: Lene Ovlien

Helt siden menneskene levde som jeger-samlere har hunden vært et nyttig dyr å leve med. I dag har vi flere hundretalls hunderaser som har blitt avlet frem av mennesker for å kunne passe til ønskede formål. I likhet med hundens forfar, ulven, deler fortsatt våre firbeinte pelsvenner flere av de instinktive egenskapene som var avgjørende for overlevelse for ulven. Fra naturens side er ulven et rovdyr; utrustet med tenner laget for kutte store kjøttbiter av byttet sitt og jeksler laget for å kunne knuse bein. Den er avhengig av å kunne fange og drepe byttedyr for å kunne overleve, og har derfor en rekke instinktive egenskaper for dette formålet:

  • Orientere seg med syn og lukt

  • Forfølge

  • Fange

  • Gripe

  • Drepe

  • Dissekere

  • Konsumere

Avhengig av en hunderases opprinnelige formål, vil noen eller flere av disse egenskapene fortsatt ligge latent i hunden. Se på dvergpinscheren for eksempel. Opprinnelig ble de avlet frem for å begrense bestanden av skadedyr på gårder og staller. Denne rasen kan derfor ha svært sterke rovinstinkter på alle punkter ovenfor. Labrador Retrieveren er også avlet frem som jakthund, men den skal ikke aktivt søke opp byttet selv eller skade byttet som er blitt skutt. Her har instinktet for å gripe vært ettertraktet for oppdrettere, for å lage en svært god apporterende hund. Rasen er kjent for å ha et "mykt bitt". Hunder med "hardt bitt" blir sett på som feil hos rasen og ikke noe oppdrettere ønsker å bruke videre i avl om rasen skal beholde sine opprinnelige egenskaper.


Når det kommer til gjeterhundene i FCI gruppe 1 er det ikke spesielt nyttig med jaktinstinkter som har som formål å holde og/eller drepe et dyr. Det hadde faktisk vært veldig dårlig for bonden og dyrevelferden å skulle sende en gjeterhund ut for å gjete sau, også velger den heller å drepe sauen. For gjeterhunden er det de tidlige delene av rovdyr instinktene som det har blitt holdt fokus på i avlsarbeid; orientering, forfølgelse og fange. Her er det dog forskjeller innenfor de forskjellige gjeterhundrasene med hvor hardhendte de er med dyra. Border collien bruker øynene for å stirre ned sauen for å ville flytte seg, og vil kun nappe etter sauen for å flytte om den virkelig ikke vil rikke seg. En Corgi derimot er avlet spesifikt for å gjete kyr, som kan være mer sta å skulle flytte. Den vil derfor ha lettere for å nappe etter hasene for å få de til å flytte seg. For Corgien vil det derfor være instinktivt å skulle gripe/bite, i tillegg til å orientere hvor dyrene befinner seg, forfølge de og skulle fange de inn.


Hverdagshunden

Det finnes selvfølgelig raser som ikke spesifikt er avlet etter å gjøre arbeid på en gård eller være med på jakt. I FCI gruppe 9 er det faktisk svært mange raser som har blitt avlet etter å kun være til selskap. Shih tzu'en skal ha vært en populær hunderase ved det keiserlige hoffet i Kina, og navnet kan oversettes til tibetansk klasse på norsk. Det menes at opprinnelsen til rasen kan komme fra Dalai Lama som skal ha gitt en slik hund i gave til herskerne av Mandsjuria i 1643. Hunder som er spesifikt avlet for å være selskaphunder for mennesker kan man forvente at har litt mindre rovdyr instinkter, men det betyr ikke at de ikke har de instinktene i seg. Med alle hundelekene på dagens marked kan man se at de fleste hunder har et lite rovdyr på innsiden, om så det er en liten bamse som gir utslipp for rovdyret eller en ball å løpe etter.


En Labrador Retriever som trener lydighet.
Foto: Lene Ovlien

I dagens samfunn lever majoriteten av befolkningen av jobber som blir mer og mer industrialiserte. I 2021 var det registrert 38.076 gårdbruk i Norge (SSB, 2022). Dette er en nedgang på 16.5% siden 2011. De færreste av oss har altså behov for hardtarbeide gjeterhund som skal hjelpe oss tobeinte med å samle sau på gården. Likevel er det Border Collie som topper listene som mest populære hunderase i 2022 med 1701 nye registrerte individer (NKK, 2023). Det er viktig huske at gjeterinstiktet som ligger i denne rasen kan slå inn, selv om den ikke har tilgang til sau. Barn som løper, biler, andre hunder, osv. kan trigge instinktet til å gjete i disse hundene. Det er derfor eier sin oppgave å passe på at uheldige hendelser ikke oppstår. Ved å lære hunden grunnleggende lydighet og selvkontroll har man mulighet til å kunne omdirigere uønsket adferd i visse situasjoner. Det er også viktig å kunne gi hunden andre oppgaver å holde på med, når den ikke har mulighet til å gjøre det den opprinnelig ble avlet for. Gjeterhunder er designet for å kunne være ute hele dager og i alle værforhold, de er derfor svært robuste og krever mye stimuli for å ikke finne på uønsket adferd inne i huset. Både fysisk stimuli (som kjettingtrekk, svømming, canicross, fjellturer, sykling, mm.), men også mental (triksetrening, konkurranselydighet, nosework, mm.) er viktig for at hunden skal få utløp for energi og generelt ha det godt. Vil du ha tips til hvordan du enkelt kan aktivisere hunden din på hektiske dager? Sjekk ut innlegget våres her.


Referanser:

  1. Harari, Y. N. (2018). Sapiens: A Brief History of Humankind. Harper Perennial.

  2. Hare, B., & Woods, V. (2013). The Genius of Dogs: How Dogs Are Smarter Than You Think. Plume Books.

  3. Norsk Kennel Klub. (2. Februar, 2023). Border collie mest populær i 2022. Hentet fra https://www.nkk.no/aktuelt/border-collie-mest-popular-i-2022.

  4. Statistisk Sentralbyrå. (3. Februar, 2022). Gardsbruk, jordbruksareal og husdyr. Hentet fra https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/jordbruk/statistikk/gardsbruk-jordbruksareal-og-husdyr.

199 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

JOAWC2024

Innkalling til årsmøte 21/1-2024

Alle medlemmer i Norsk Kennel Klub Ungdom innkalles herved til årsmøte søndag 21. Januar. OBS!: Pga uforsvarlige kjøreforhold ser vi oss...

Commentaires


bottom of page