top of page

Berikelse!

#Reklame Inneholder sponsede produkter fra Qualipet.no.


Visste du at mental stimuli er minst like viktig som fysisk, for å holde hunden din fornøyd og for et mer innholdsrikt liv? I likhet med oss mennesker; kan man også hos hunder se sammenheng mellom kjedsomhet og negative mentale tilstander som depresjon, engstelse og ensomhet (Burn, 2017; Deal, 2005; Lee & Zelman, 2019; Turner, 1997). Ved å aktivisere hunden mentalt vil hunden din oppnå bedre selvtillit, minimere stress og destruktiv adferd, samt styrke ditt samhold med hunden.


Enkel aktivisering

En enkel måte å gi hunden litt ekstra mental stimuli i en ellers travel hverdag er aktivitetsleker! Om du har en hund som sluker maten, er de også fine for å få måltidene til å vare litt lenger. Vi har testet ut 4 forskjellige aktivitetsleker fra West Paw; Toppl, Tux, Qwizl, og Rumbl. Alle lekene er laget i giftfritt materiale som tåler å bli vasket i oppvaskmaskin. De passer like godt for valper med kløende tenner, som for voksne hunder!


Toppl er en hardfør aktiviseringsleke laget for medium hard tygging. Hvis man har en hund som er glad i å tygge på leker finnes det andre som passer bedre (Tux eller Qwizl bl.a.). Kommer i tre størrelser; small, large og XL. Man finner derfor en størrelse som passer til hunden man har. Det store hullet gjør det mulig selv for hunder med flat snute å bruke Toppl, og enkelt for oss tobeinte å rengjøre den.


Aktiviseringsleker til hund fyllt med mat som er fryst ned.
Toppl str L fylt med råfôr og bær. Fryst for lengre varighet og moro. Foto: Lene Ovlien

Denne leken passer best for servering av mat eller som godbitdispenser. Bløt mat som våtfôr eller råfôr kan enkelt stappes i leken uten for mye rot.

Vi har testet hvor mye råfôr (VOM og MUSH) man kan fylle Toppl med:

  • Small: 75g

  • Large: 250g

  • XL: 500g(!)

Den ovale formen gjør det enkelt å rengjøre den etter hunden er ferdig å spise fra den. Man slipper å tenke på den siste resten innerst i leken som er umulig å få helt ren uten å måtte vaske for hånd med flaskebørste; selv etter en tur i oppvaskmaskinen. Hullet i leken på siden kan man bruke til å feste en godbit for å engasjere hunden litt ekstra; tyggepinne, gulrotsticks, kjeks.

Toppl S+L eller L+XL kan settes sammen for å gjøre det mer utfordrende for hunden. Foto: Lene Ovlien

Toppl kan også pusles sammen. Enten kan man fylle den ene delen med mat, fryse og feste en større/mindre Toppl over, slik at hunden må klare å få den av for tilgang til maten. Man kan også sette de sammen og fylle med tørrôr eller godbiter for en enklere godbitdispenser. Har du en hund som spiser fort oksemuskel? Prøv å sette to Toppl sammen og vri en oksemuskel diagonalt gjennom hullene til de to lekene.Rumbl er en av aktivitetslekene til West Paw som virkelig kan romme mye innhold. Den er spesielt tilpasset tørt innhold som godbiter og tørrfôr, men vi har funnet ut at den også er genial til å fylles med fryste VOM eller MUSH kjøttboller for en ordentlig utfordring. Dette er genialt i en hektisk hverdag, eller hvis man synes det er styrete å fylle Toppl med oppbløtt mat. Rumbl kommer i 2 størrelser; small og large.


En aktivitetsleke på kjøkkenbenken, ved siden av en skål med kjøttboller til hund.
Foto: Lene Ovlien

Rumbl størrelse small passer fint til 2-3 kuler MUSH eller 4-5 VOM kjøttboller. Large får plass til 6 kuler MUSH eller hele 9 VOM kjøttboller(!). Her kan hunden din har underholdning i lang tid. Viktig at kjøttbollene er fryste for lengst varighet, og sannsynligvis minst gris.
Tux er en ordentlig hardfør leke som tåler en støyt. Et av de mest holdbare lekene man kan få tak i. Også kortsnutede hunder kan bruke denne, da hullet ikke er for utfordrende å få godbiter ut av. Den kan enten tygges på eller fylles med godbiter/mat. Kommer i to størrelser; small og large.


Aktivitetsleke i hard gummi fylt med våtfôr.
Tux str L. Foto: Lene Ovlien

Denne holder ikke like mye plass til mat som det Rumbl eller Toppl gjør, men den tåler mer tygging. Er fin til hunder som synes enkelte leker kan bli for utfordrende til at de orker å ville prøve å få ut innholdet, eller til hunder som ikke trenger like mange kalorier i løpet av en dag.

En hund som slikker på en aktivitetsleke fylt med mat.
Foto: Lene Ovlien

Qwizl er den perfekte leken for hunden som liker å tygge. Den kommer i to størrelser; small og large. Hunden kan enkelt holde den mellom forbeina, og den vil ikke bevege seg mye. Derfor passer den fint til hunder som er under rehabilitering eller seniorhunder som ikke kan bevege seg så mye. Kan fylles med tyggesticks, oksemuskel eller kjeks. Passer best til tørre snacks.


En hund som tygger på en leke.
Qwizl fungerer fint som holder for en oksemuskel. Foto: Lene Ovlien

Spiser hunden din tygg på rekordtid? Prøv å bruk Qwizl som en holder for seige oksemuskel. Hunden vil få bedre grep til å holde muskelen, men også vansker med å få spise den opp like fort. Kan hende du må feste den litt godt for de hundene som virkelig "sluker". Kan også puttes i fryser for at det skal bli enda hardere. Dette er også fint for valper som klør i tenna. Kjøler ned ømt tannkjøtt og tenner under tannfellingsperioden. Pass på å ha hunden oppsyn når den holder på med tygg, spesielt om den har tendens til å ville svelge siste biten av tygg.

En hund som tygger på en leke.
Fasongen gjør det enkelt for hunden å få godt grep til å tygge ordentlig uten å enkelt sluke. Foto: Lene Ovlien

Referanser:

  1. Burn, C. C. (2017). Bestial boredom: a biological perspective on animal boredom and suggestions for its scientific investigation. Animal Behavior, 130, 141-151.

  2. Deal, Linda. (2005). The Boredom Solution: Understanding and Dealing with Boredom. Prufrock Press Inc.

  3. Lee, F. K. S., & Zelman, D. C. (2019). Boredom proneness as a predictor of depression, anxiety and stress: The moderating effects of dispositional mindfulness. Personality and Individual Differences, 146, 68-75.

  4. Turner, D. C. (1997). Treating canine and feline behaviour problems and advising clients. Applied Animal Behavior Science, 52(3-4), 199-204.

74 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Innkalling til årsmøte 21/1-2024

Alle medlemmer i Norsk Kennel Klub Ungdom innkalles herved til årsmøte søndag 21. Januar. OBS!: Pga uforsvarlige kjøreforhold ser vi oss nødt til å måtte flytte møtet til Bærum. Nytt oppmøtested på Ha

Comments


bottom of page