top of page

Burtrening

Oppdatert: 30. jan. 2021

Dette innlegget er spesielt rettet mot de som skal være med oss på sommerleir (vi gleder oss mye!), da hundene må være i bur når de er på rommene. Det viser en innførelse i hvordan man kan lære hunden å være komfortabel og vandt med å ligge i bur. Kun positive metoder på hunden sine premisser blir brukt til innlæring, og det er positive metoder vi vil oppfordre våre deltagere på leir til å bruke når de trener hundene sine. Hundetrening skal være kjekt for hund og ungdom!


Hvorfor burtrening?

Om burtrening er gjort riktig skal buret være et godt og trygt sted for hunden, som er dens eget. Her kan hunden legge seg når den føler for å være alene. De fleste hunder er enkle å burtrene, da de har et naturlig instinkt til å legge seg i huler/lune plasser. Som de fleste treningsmetoder kan også bur misbrukes, men det kan også være et nyttig verktøy i verktøykassen. Blant annet kan det være svært hjelpsomt når det kommer til å få valpen renslig og lære en hund å slappe av, men man møter også buret i bilen, hos veterinærkontoret, flyreiser mm.


For nybakte valpe-eiere kan bur være et godt hjelpemiddel for å unngå at valpen tisser inne på natten. Om buret er passe stort, vil de fleste hunder unngå å tisse på plassen sin (det finnes unntak dog). Det skal være så stort at hunden kan sitte, ligge og snu seg, men de trenger ikke plass til å danse på. Da kan den like godt gå til andre delen av buret, gjøre fra seg der, og så gå tilbake for å legge seg. Det kan være greit å sette buret en plass i boligen hvor både du og hunden har enkelt tilgang. Under valpetiden kan man ha et ved siden av sengen din, og et i hjørnet av stuen eks. Hold døren til buret åpent slik at hunden kan gå inn/ut når den føler for det.


Hvilket bur burde man velge?

Det er diverse bur på markedet. Hardplast, stoff og metall. Personlig liker jeg best metallbur til bruk hjemme da det er enkelt å rengjøre, relativt billig å kjøpe og det tåler en støyt. Et teppe eller burtrekk kan legges over for å gi hunden en litt koseligere og mer privat plass. Inni kan man legge en madrass eller teppe. Om man er opptatt av interiør, kan man alltids få tak i stilige bur-møbel komboer. På reiser, konkurranser, utstillinger, treninger/kurs kan sammenleggbare tøybur være praktisk da de er lette og enkle å sette opp. I bilen kan det også være mest praktisk og sikkert å ha et bur i bagasjerommet om en ulykke skulle ramme. Variocage og 4pets er blant de sikreste og mest solgte bilburene på markedet. Til små hunder er det mulig å skaffe bur som kan klipses med Isofix i setet, 4pets Caree blant annet.


Hvordan starter man?

Før man starter med å trene hunden til å være i bur, så er det viktig å sette seg et mål til hva man vil oppnå og hvordan man vil oppnå det. Ikke minst sette seg inn i et positivt tankesett, for da er det stor sjanse for at treningen lykkes. Det optimale målet med burtrening er absolutt at hunden skal elske å være i buret sitt. At det skal føles som en egen plass hvor den har trygghet. For å oppnå dette målet er gradvis tilvenning og positive assosiasjoner til buret nøkkelen for å lykkes.


Leksjon 1:

Det første jeg vil lære en hund er å gå inn i buret sitt på eget intiativ, uten tvang. Det krever litt tålmodighet om man aldri har gjort dette med hunden sin før, men som sagt tidligere tar de fleste hunder burtrening ganske enkelt da det kommer naturlig for de å være i huler/lune plasser. Jeg bruker en treningsmetode som kalles shaping. Oversatt betyr dette å forme, og det er nettopp det man gjør. Former ønsket adferd fra hunden. Jeg bruker også en klikker som verktøy for å kunne presist belønne og tegn til hunden min når den gjør noe i riktig retning. Har du ikke hørt om klikkertrening før? Da kan du klikke HER for å lese mer om det ;) Om man ikke har en klikker, så kan man alltids bare si kort og presist "bra", "ja" eller "yes". Shaping krever at hunden må tenke seg fram til hva vi ønsker av den, og kan derfor være veldig utmattende for hunden til å starte med, om den aldri har gjort det før. Start derfor med veldig korte økter, og sett gjerne på tid slik at dere ikke overtrener og hunden blir sliten. Korte økter og avslutte på et punkt der hunden har fått til noe bra er oppskrift på suksess!


Når hunden går inn i buret på eget initiativ kan man begynne å sette på kommando for "gå inn". Jeg bruker å klikke først, og rett etterpå si kommandoen jeg vil bruke. Da vil hunden koble opp klikket, som betyr belønning, med den nye kommandoen. Det er også innenfor å hjelpe hunden med å peke på buret.



Leksjon 2:

Nå når hunden kan å gå inn i buret på kommando vil jeg høye kriteriene. Hunden skal nå bli værende i buret, og jeg skal kunne ta igjen døren. Det er en fordel om hunden kan bli. For unge hunder/valper er dette spesielt utfordrende da de gjerne har kortere konsentrasjonsevne, så tilpass utifra individ. På mine hunder har jeg også som kriterium at de venter med å gå ut til jeg sier kommando, og da bruker jeg gjerne "ja kom". Dette er ekstra greit når hunden skal taes ut av bilen, slik at den ikke bare bykser ut, men man har tid til å ta på kobbel før den går ut.



Taabu er 2 år gammel kelpie og dreven på burtrening, da det var noe av det første vi øvde på. Her får hun beskjed om å gå inn i buret mens jeg strør godbiter utenfor. Hun får ikke lov til å spise godbitene før jeg sier ifra. Dette er en morsom lek hvor hunden må bruke selvkontroll :)


Leksjon 3:

Husk å ta ting gradvis. Om hunden er vandt med å være i buret i 10min, vil den nødvendigvis ikke synes det er kult å være der i 1 time. Øk tiden etterhvert som hunden blir mer komfortabel. Gi den gjerne noe den synes er digg, som middagen sin, et tyggebein eller en kong-leke fyllt med våtfôr eller leverpostei (tips: sett i fryseren, så får hunden noe å kose seg med lenger).


Vær konsekvent

Spesielt når det kommer til små valper kan det være lett å gi etter når den blir grinete og sutrer i buret. Man gir seg selv fort en bjørnetjeneste om man slipper ut valpen hver eneste gang, så det er essensielt å lære den at grining ikke er løsningen til å få det slik den vil. Vær tålmodig og konsekvent. Vent noen sekunder til den er stille før du slipper den ut av buret. Vi ønsker å lære den at rolig oppførsel er nøkkelen til å bli sluppet ut av buret.

173 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page