top of page

Hva er klikkertrening?

Mulig du har kanskje hørt om denne treningsmetoden før? Eller er den helt ny? I så fall tenker du sikkert: "Hva er klikkertrening?". Fortsett å les, så skal du få en rask innføring!


Filosofien bak klikkertrening

Klikkertrening har først blitt moderne innenfor hundetrening de siste årene, men var i utgangspunktet utviklet for å trene marine pattedyr som f.eks. delfiner. Hvorfor det har blitt så populært kan takkes bl.a. Karen Pryor som i 1984 ga ut en bok som skulle bli revolusjonerende for hundetrenere; Don't Shoot The Dog. Metoden baserer seg på vitenskapelig læringsteori, og har derfor en bevist effekt på alle pattedyr, inkludert oss mennesker! Det er to viktige faktorer som spiller inn:

  • Positiv forsterkning- man tilfører noe hunden vil ha. Det kan være en godbit eller en leke.

  • Negativ straff - man tar vekk noe hunden ønsker. Det kan holde at man "feiler" dyret i øvelsen. Altså tar vekk muligheten til å jobbe, ikke klikke eller ignorere adferden.

Disse to faktorene hører sammen og blander man inn andre faktorer som positiv straff eller negativ forsterkning vil man få en lite effektiv trening. Grunnen til dette er at det finnes et straff- og et belønningssenter i hjernen. Om straff-senteret blir stimulert, f.eks. klyp i øret, vil det overstige trangen til å få belønning. For et dyr er trangen til å overleve større enn å få en godbit.


I hundetrening bruker man ofte godbiter som forsterkning, men det er ikke alltid så lett å belønne hunden på det rette tidspunktet i det den gjør ønsket adferd, og derfor bruker man en betinget forsterker til å kunne gjøre treningen presis. En klikker er bare et eksempel på en betinget forsterker, som gir signal til hunden om at den har gjort noe riktig og vil få noe den vil ha. Andre betingede forsterkere kan være en fløyte eller bevegelse. Kort fortalt er klikkertrening litt som "tampen brenner". Hunden får klikk og belønning når den er nærme målet (ønsket adferd) og ingenting (negativ straff) når den gjør uønsket adferd.


Hvordan bruke det i praksis

Det som er så fint med klikkertrening er at det kan brukes til det aller meste og av alle ;) Alt man trenger er en klikker og en belønning hunden vil jobbe for. Det vi vil er at hunden skal forbinde klikkeren med godbiter. Sett deg gjerne foran hunden eller still deg foran. Ha godbitene i ene hånda og klikkeren i den andre. Klikk og kast en godbit til hunden. Gjør det flere ganger slik at hunden forstår klikket. Det er viktig at du ikke kaster ut godbiter til hunden før etter du har klikket. Alltid klikk først - så godbit. Etter et par ganger vil hunden koble klikket med "yes nå får jeg noe godt".Det finnes forskjellige typer klikkere. Den klassiske metallboksen og den med knapp. Noen kommer også med en innebygd target, og noen er så små at du bare fester den som en ring på fingeren. Selv foretrekker jeg den med knapp til trening inne, for den har noe mindre skarp lyd. Metallboksen synes jeg er fin til trening ute. Lite tips til de hundene som kan være litt var for lyder: når jeg skulle klikkertrene kelpien min for første gang, fant jeg ut at hun var var for skarpe lyder. Jeg surret klikkeren inn i en liten klut for å dempe lyden.
13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page